Växjö Stadsbibliotek

Stor energibesparing vid renovering av takljuskupoler på Stadsbiblioteket i Växjö

Växjö Stadsbibliotek ligger i stadens kulturella centrum och består av en ny tillbyggnad, designad av Schmidt, Hammer & Lassen, en mellanbyggnad och det ursprungliga kvadratiska biblioteket klätt med ljus marmor och ritat av Erik Uluots 1965.

I samband med renovering av takterrassen på Erik Uluots ursprungliga kvadratiska byggnad ville man förnya och samtidigt förbättra isoleringen av de runda kupolerna, vilka sänder dagsljuset som strålkastare ner i det inre av byggnaden. Dessa ljusinsläpp är av vital betydelse för det interiöra intrycket och tanken med Erik Uluots skapelse.

Scanlight kunde leverera en komplett lösning, som tillgodosåg de moderna kraven på energieffektivitet och säkerhet, utan att därför riskera den ursprungliga interiöra designen.

Projekt
Växjö Stadsbibliotek
Plats
Växjö
Arkitekt
Erik Uluots (1965), Sweco + Schmidt, Hammer & Lassen (2000)
Entreprenör
Skanska Direkt
Produkt
Scanlight Isosafe takljuskupol

Både vi och vår hyresgäst är mycket glada över att vi kunde behålla de gamla gjutna ljusbrunnarna på insidan, vilka är en del av originalarkitekturen, samtidigt som vi gjorde en stor energibesparande förändring på ovansidan. Takgården har blivit en lugn oas mitt i stan, samtidigt som den ger ett behagligt ljusinsläpp ner i bibliotekslokalen.

Anders Cederholm, Vöfab