Tillfälliga Saluhallen, Stockholm

Tengbom har ritat den temporära saluhallen vari handel kommer att bedrivas under de kommande två åren då den ursprungliga saluhallen restaureras.

Den 14 april 2016 klipptes bandet till den mystiska strukturen på Östermalms torg som länge annonserat sin närvaro, men som inte förrän nu avslöjat mycket om dess design eller funktion. Byggnaden, som ägs av Stockholms stad, är en tillfällig lösning för att handlarna i Östermalms saluhall ska kunna bedriva sin verksamhet som vanligt medan staden rustar upp och utvecklar den anrika hallen från 1888.

NYHET: Tillfälliga Saluhallen tilldelas Stockholms Handelskammares Stadsmiljöpris 2017.

Projekt
Tillfälliga Saluhallen
Plats
Östermalmstorg, Stockholm
Arkitekt
Tengbom
Entreprenör
Lindqvist Bygg AB
Produkt
Scanlight Polykarbonatsystem

– Östermalms saluhall är en väldigt omtyckt handelsplats och därför känns det bra att kunna erbjuda Stockholmarna en tillfällig saluhall under den tid som vi rustar upp den ordinarie, säger Åsa Öttenius, fastighetsdirektör.

Den tillfälliga saluhallen, som ritats av Tengbom arkitekter, är 1970 kvadratmeter stor och 10 meter hög. Saluhallen är byggd i trä med en övre del i kanalplast, som är upplyst för att tillföra området vid Östermalmstorg extra ljus och trygghet. Diskar och annan inredning har, i så stor utsträckning som möjligt, anpassats för att också kunna användas i Östermalms saluhall.

Den Tillfälliga saluhallen bidrar med en ny dimension i stadsmiljön

Ansvarig arkitekt Mark Humphreys, Tengbom

– Det är kul att man satsat på både funktion och design för den tillfälliga saluhallen. Det kommer att bli en helt ny upplevelse för kunderna att komma hit. Sedan ser vi fram emot att kunna flytta tillbaka till en ännu bättre och större saluhall 2018, säger Ulf Elmquist, ordförande i Östermalmshallens företagarförening.

Den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg kan upplevas i 721 dagar. I april 2018 återinvigs Östermalms saluhall.

Följ Östermalms Saluhall på Facebook : Östermalms Saluhall

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Är du inte prenumerant ännu? Vi visar våra mest inspirerande och intressanta projekt och låter arkitekten bakom komma till tals. Ungefär 8 gånger om året hör vi av oss. Anmäl dig du också!