Rudan Parkeringshus, Solna

Ord som ”luftigt”, ”fräscht” och ”ljust” är kanske inte de första associationerna som dyker upp när vi tänker på parkeringsgarage. Men tiderna – och materialen – förändras.

Glöm trista väggar av grå betong. Det moderna parkeringsgaraget är självventilerande med en translucent fasad som släpper igenom dagsljuset och håller nere energikostnaderna.

När de boende i det nybyggda bostadskvarteret Rudan skulle få ett parkeringsgarage eftersökte man ett mer kostnadseffektivt material än traditionellt glas som samtidigt levde upp till liknande effekter.

Lösningen blev ett koncept framtaget just för parkeringsgarage. De translucenta panelerna är gjorda av polykarbonat – Scanlight System 620. Ett lättskött och slagtåligt plastmaterial med stora designmöjligheter för den kreativa arkitekten.

Projekt
Parkeringsgarage Kv Rudan
Plats
Solna
Arkitekt
Enter Arkitektur AB
Produkt
Scanlight System 620

Istället för att behöva dela in fasaden i tre vertikala fält för de olika våningsplanen kunde panelerna levereras i full längd och på så vis slapp man horisontella profiler på utsidan. Med rundade avslut på panelernas sidor och diskreta aluminiumprofiler på insidan monterades panelerna med önskat mellanrum.

För de boende i kvarteret Rudan har parkeringsgaraget blivit mer än en tråkig byggnad där man ställer bilen. Inte minst när solen har gått ner och hela byggnaden förvandlas till en effektfull ljusspridare som skapar trygghet mellan bostadsområdet och järnvägen.