Realgymnasiet i Norrköping

Realgymnasiet i Norrköping har funnits sedan 2003 och har idag utbildningar inom djurpark, häst, natur & äventyr, teknik och IT. På skolan går ca 250 elever.

Projekt
Realgymnasiet
Plats
Norrköping
Arkitekt
Fredriksson Arkitektkontor AB, Helena Hammarskiöld
Produkt
Glaspyramider

När Realgymnasiet flyttade sin verksamhet till det spännande industrilandskapet vid Bergsbron i Norrköping skedde renoveringen med varsam hand för att bevara byggnadens karaktär. En viktig komponent var ljuset och det är där vi kommer in i bilden.
Med våra färdigmonterade glaspyramider kan arkitekten utnyttja lokalerna maximalt till en bråkdel av kostnaden för ett traditionellt glastak. De smala profilerna tillåter ett bra ljusinsläpp och den gedigna konstruktionen ger ett bra energivärde. För montören är det bara att ställa pyramiden på plats och skruva fast den i underliggande konstruktion.

Medan delar av byggnaden inhyste väveri och ullspinneri redan på 1800-talet har andra delar tillkommit i efterhand. ”Hangaren”, som är Realgymnasiets naturliga mittpunkt och samlingsplats, byggdes på 1950-talet.
– När vi gjorde om byggnaden ville vi bevara minnet av historien. Man kan fortfarande se den gamla ytterväggen där inne och genom att få in mer ljus kunde vi bibehålla känslan av att vara på en innergård, berättar arkitekten Helena Hammarskiöld.

I slutet av sommaren var ombyggnationen klar och tidigt på hösten 2011 gick flyttlasset från de gamla lokalerna, en flytt som för Realgymnasiets elever innebar en lite ljusare tillvaro.

När vi gjorde om byggnaden ville vi bevara minnet av historien. Man kan fortfarande se den gamla ytterväggen där inne och genom att få in mer ljus kunde vi bibehålla känslan av att vara på en innergård.

Helena Hammarskiöld, Fredriksson Arkitektkontor AB

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Är du inte prenumerant ännu? Vi visar våra mest inspirerande och intressanta projekt och låter arkitekten bakom komma till tals. Ungefär 8 gånger om året hör vi av oss. Anmäl dig du också!