Nya Olympia Arena, Helsingborg

Helsingborgs IF:s hemmaarena Olympia har byggts om för att ge fler sittplatser, kontor, restaurang och bättre entréer.

Stängslet runt Olympia rivs och istället öppnas en park för helsingborgarna.

Med slogan ” Mer än bara fotboll” satsar Olympia Arena även på konserter och andra större events.

Idrottsplatsen Olympia invigdes den 31 juli 1898 och kan därmed räkna sig till en av Sveriges anrikaste arenor. I över 100 år hade arenans gräsmatta varit orörd, men till Helsingborgs IF:s 100-års jubileum 2007 fick Olympia en helt ny gräsmatta. Ett antal olika renoveringar och tillbyggnader har gjorts under åren, men för första gången har det tagits ett helhetsgrepp och under 2 års tid har arenan byggts om.

Den 1 april 2017 invigdes nya Olympia och HIF spelade premiärmatch mot Trelleborgs FF och passande nog vann HIF denna premiärmatch med 1-0.

Projekt
Nya Olympia
Plats
Helsingborg
Arkitekt
JKAB Arkitekter
Entreprenör
PEAB
Produkt
System 540X

När Helsingborgs IF spelat sin sista hemmamatch för säsongen mot IFK Göteborg den 27 oktober 2014 tog det bara några dagar innan en byggarbetsplats etablerades på träningsplanen utmed Filbornavägen.

Steg 1 i processen blev att riva ”Södra stå”, ståläktaren mot söder. Denna läktare kommer att styckas upp och återanvändas. Parallellt kommer PEAB att bygga om, och till, östra läktaren.

Etapp 2 inledes efter nästa säsong, hösten 2015, då norra och västra läktaren byggdes om. I mars 2017 stod nya Olympia färdigt.

Scanlight System AB är naturligtvis mycket stolta över att vi får bidra med vårt kunnande och våra produkter till HIFs nya hemma-arena. Fasaden är bekläd med Scanlight System 500X i opal med matt ytskikt.

Vi ser Olympia som ytterligare ett komplement till Helsingborgsarenan och Sofiero. Olympia har länge varit spretig med olika färger på läktarna. Nu får vi en enhetlig arena med en fasadbelysning som kvällstid visar att här pågår fotboll eller annat event.

Jonas Carlström, JKAB Arkitekter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Är du inte prenumerant ännu? Vi visar våra mest inspirerande och intressanta projekt och låter arkitekten bakom komma till tals. Ungefär 8 gånger om året hör vi av oss. Anmäl dig du också!