Lustigkulla Förskola

Lustigkulla är en förskola i passivhusstandard med åtta avdelningar som öppnade för verksamhet januari 2018 i Alsike, Knivsta kommun. Förskolan har naturvetenskap och teknik som huvudtema.

Byggnaden är planerad utifrån en pedagogisk idé med olika hemvister organiserade kring en gemensam kärna med ateljéer och ett mattorg. Varje ateljé är tillgänglig för hela förskolan och har ett eget tema för att användas på olika sätt i den dagliga pedagogiska verksamheten. Varje hemvist har sin egen entré med generösa träaltaner för att barnen ska kunna ha sin vila utomhus. Mattorget är mycket mer än en matsal, det blir även en mötesplats med en vinterträdgård där barnen kan odla grönsaker och kryddor, samtidigt som de har inblick i köket där maten tillagas. Där finns även en matateljé med ett mindre kök för matlagning och bakning med barnen.

Projekt
Lustigkulla Förskola
Plats
Knivsta
Arkitekt
Arkitema Architects
Entreprenör
Byggconstruct AB, Uppsala
Produkt
Scanlight Glastaksystem

Byggnaden är internationellt certifierad till passivhus enligt PHI. Huset är energieffektivt och välisolerat och värms upp genom den energi som redan finns i huset, vilket bidrar till minskningen av koldioxidutsläpp. Huset får upp till 70% mindre energiförbrukning jämfört med ett traditionellt byggt hus och får ett mycket behagligt inomhusklimat. En display i vinterträdgården kommer dagligen att visa husets energiförbrukning för verksamheten.