Linnéuniversitetet, Hus N, Växjö

Linnéuniversitets campusområde i Växjö är en spännande och kreativ plats under ständig utveckling. I slutet av den 2010 lades en viktig pusselbit i form av Hus N som sammanlänkar de moderna studiemiljöerna.

Projekt
Linnéuniversitetet, Hus N
Plats
Växjö
Arkitekt
Jais Arkitekter
Entreprenör
PEAB Sverige AB
Produkt
Isosafe runda kupoler

– Vi hade ritat flera av husen på området och kunde nu koppla ihop dem till en så kallad ”kreativ gata”, berättar arkitekten Nisse Landén.

I planeringen fick man ta stor hänsyn till hur byggnaden skulle förhålla sig till omgivningen. I och med att entrén med den glasade fasaden skulle vara mot Lückligs Plats i norr var det viktigt att komplettera med ljus från annat håll.

– Vi ville ha stora glaskupoler med en rejäl diameter så att solljuset skulle kunna komma ner. Sedan känns det alltid bra att jobba med cirkulära kupoler eftersom de är riktningslösa. Det blir vackra hål i taket som man verkligen kan se himlen genom.

 

Lösningen var fyra av Scanlights största glaskupoler. De runda kuporna är glasade i fyra skikt för bästa energieffektivitet med ett ytskikt i polykarbonat som gör dem slagtåliga. Energieffektiviteten var viktig eftersom byggnaden har en tydlig miljöprofil och måste uppfylla vissa värden enligt EU:s Green Building Programme.

– Vi hade jobbat med Scanlight tidigare i olika projekt och samarbetet har alltid fungerat bra. De har bra produkter och ger bra support när det behövs. I och med att kupolerna är så hållbara och säkra behövde vi inte heller göra några extra arrangemang kring taksäkerheten.

Såhär i efterhand motsvarade kupolerna alla förväntningar. Under dagarna släpper de fyra kupolerna in rikligt med ljus som bidrar till en kreativ och upplyst studiemiljö. Och under kvällarna, när ljuset strömmar ut genom kuporna, fungerar de som en effektfull utsmyckning.

Vi ville ha stora glaskupoler med en rejäl diameter så att solljuset skulle kunna komma ner. Sedan känns det alltid bra att jobba med cirkulära kupoler eftersom de är riktningslösa. Det blir vackra hål i taket som man verkligen kan se himlen genom.

Nisse Landén, Jais Arkitekter AB

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Är du inte prenumerant ännu? Vi visar våra mest inspirerande och intressanta projekt och låter arkitekten bakom komma till tals. Ungefär 8 gånger om året hör vi av oss. Anmäl dig du också!