Kungliga Tennishallen, Stockholm

På Kungliga Tennishallen i Stockholm sitter stora lanterniner längs hela takets längd. Vid renoveringen av lanterninerna var fokus på maximalt, men samtidigt kontrollerat, dagsljusinsläpp utan bländning. Därutöver har hela konstruktionen fått bättre isolerförmåga än tidigare. Lösningen togs fram med Scanlights polykarbonatsystem och tänkt kvalitet säkrades med Scanlight som totalentreprenör för renoveringen.

Projekt
Kungliga Tennishallen
Plats
Stockholm
Arkitekt
Sture Frölén
Entreprenör
Scanlight System AB
Produkt
Scanlight System 600

Vi på Kungliga Tennishallen är väldigt nöjda med att nu ha bytt samtliga taklanterniner. Trots en tight tidsplan och med vädrets makter som inte var på vår sida lyckades ni hålla tidsplanen och med ett lika gott resultat som gången innan. Stor eloge till teamet på plats som verkligen levererade!

Andreas Pettersson Rosendal, Fastighetschef, Kungliga Tennishallen

Initiativet till att bygga en inomhushall för tennis kom från Kung Gustav V, som var en entusiastisk tennisspelare. Med hjälp av några av tidens främsta industrialister med bl a Marcus Wallenberg i spetsen, blev arenan klar för invigning hösten 1943.

Ritningarna till arenan tillskrivs Arkitekt Sture Frölén som bl a ritade några av Stockholms mest kända funkishus.

Kungliga Tennishallens tak uppföres av järnprofiler med dragband i den underliggande betongkonstruktionen. Taken har en fri spännvidd på 48,5 meter. Längs hela takets längd finns stora ljusinsläpp, idag helt nyrenoverade med Scanlight System 600 med speciell antibländ-behandling, för att inte riskera att tennisspelarna bländas av ljuset.

Kungliga Lawn Tennis Klubben bildades ursprungligen av kronprins Gustav år 1892, då under namnet Lawntennisklubben Viktoria, efter kronprinsessan. 1896 ombildades klubben och fick sitt nuvarande namn. Fastigheten ägs ännu idag av Kungliga Lawn Tennis Klubben (KLTK). Här spelas årligen Stockholm Open, och förutom tennisspelare har storheter såsom Louis Armstrong, Beatles och Rolling Stones spelat i hallen.