Köpcentrat Karisma, Lahti Finland

Köpcentrat Karisma i finska Lahti, är ett utmärkt exempel på vad nytänkande kan göra för en fastighets estetiska och kommersiella värde.

Arkitekten Harri Nikulainen sökte efter ett slätt material med en genomfärgad och translucent yta för att förverkliga sin vision.

Projekt
Karisma köpcentrum
Plats
Lahti, Finland
Arkitekt
Harri Nikulainen
Produkt
Scanlight System 620

Jag ville ha möjligheten att experimentera med ljus och färger under olika tider på året. Jag ville hitta ett nytt arkitektoniskt uttryck, uppnå ett fräscht resultat som samtidigt var ekonomiskt.

Harri Nikulainen, Innovarch OY

Lösningen var polykarbonat, ett lättskött och flexibelt plastmaterial med utmärkta egenskaper. Det slagtåliga materialet släpper igenom naturligt dagsljus och bidrar därmed till en lägre energiförbrukning samtidigt som det förhindrar bländande solinstrålning. Med unika färgblandningar, oändliga belysningsmöjligheter och hög formbarhet finns det inga gränser för vad som är möjligt.

I och med att materialet kan kallböjas på plats är det perfekt för böljande former och fantasifulla detaljer. Ytorna blir släta, sammanhängande och obrutna utan synliga profiler.