Hjärnarp Förskola

I östra sidan av Bjärehalvön, med fantastisk utsikt över den nordvästskånska slätten och med Skälderviken i bakgrunden, ligger det lilla samhället Hjärnarp. Här har man nära både till naturen och till allt vad det moderna samhället erbjuder. Via E6:an når man Ängelholm/Helsingborgs flygplats på några få minuter, och inom 1,5 timme kan man vara i Köpenhamn eller Göteborg. Här bor man lantligt och precis runt knuten ligger hela Hallandsåsens sagolika natur med sin historia som gränstrakt, där de skånska snapphanarna förde gerillakamp under 1600-talet och där skrönorna fortfarande är många kring deras gömställen på åsen. Tätorten Ängelholm ligger nära, liksom Båstad på norra sidan åsen.

Projekt
Hjärnarps Förskola
Plats
Ängelholm
Arkitekt
Karin Petterssons Arkitektbyrå AB
Entreprenör
Dahls Byggnads AB
Produkt
FE takfönster med solavskärmning

Hjärnarps kommunala förskola arbetar med så kallad Reggio Emilia pedagogik. En bärande idé är att utveckla barns alla uttrycksmöjligheter genom att t ex inte använda ”färdiga” leksaker som dockor, bilar eller pussel. Förskolans miljö anses vara en avgörande faktor för att främja utforskande och lärande. Miljön ska skapa lust och nyfikenhet.

Dagsljusinsläppet via det låglutande taket består av 18 st FE takfönster med integrerat solskydd, vilket gör det möjligt att enkelt reglera ljusinsläppet i lokalerna.

De djupa taknischerna skärmar effektivt av den direkta solinstrålningen medan den vita färgen i taket och smygarna fint reflekterar ljuset och ger ett behagligt dagsljus i hela rummet.

Det stora rummet med sin stora rymd behövde tillskott av dagsljus. Med de många mindre takljusen kunde vi även få in indirekt dagsljus till de två övre avdelningarna via glaspartier i innerväggarna.

Maria Persson, Karin Petterssons Arkitektbyrå AB

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Är du inte prenumerant ännu? Vi visar våra mest inspirerande och intressanta projekt och låter arkitekten bakom komma till tals. Ungefär 8 gånger om året hör vi av oss. Anmäl dig du också!