Gjuteriet, Varvsstaden i Malmö

I kanske den mest ikoniska byggnaden i Varvsstaden i Malmö växer det nya Gjuteriet fram.
Byggnaden, som är K-märkt, blir efter årsskiftet 2023 Oatlys nya huvudkontor.

Gjuteriet speglar både Oatlys och Varvsstadens högt satta mål när det gäller hållbarhet. Både ur ett miljömässigt perspektiv men även ur det mänskliga. Här kommer medarbetarna att befinna sig i ljusa lokaler, omgivna av mjuka material i en historisk miljö, med vattenrummet precis utanför dörren.

Den historiska byggnaden ligger med kajpromenaden, torrdockan och varvsbassängen som närmaste granne. Varvsstaden har i nära samarbete med Oatly och Malmö stad, tagit fram husets nya utformning där man arbetat vidare på husets robusta industrikaraktär. Man har bevarat fasader och stålkonstruktioner och i linje med Oatlys och Varvsstadens hållbarhetsprofil har man valt att bygga stommen i trä.

Taket pryds av de återskapade taklanterninerna, som likt kronan på verket släpper in dagsljuset hela vägen ner till golvet och kopplar samman inne och ute på ett subtilt sätt. Scanlight har levererat och monterat det nya lanterninsystemet, som bryts vackert över takåsen.

Projekt
Gjuteriet, Varvsstaden
Plats
Malmö
Arkitekt
Kjellander Sjöberg Arkitektkontor
Entreprenör
PEAB
Byggherre
Varvsstaden AB
Produkt
Scanlight System A60