De Geer Gymnasiet, Norrköping

Skolan invigdes 1868 och hette då Norrköpings Högre Allmänna Läroverk. Den byggdes för undervisning av gymnasium och realklasser samt förvaring av Norrköpings samlingar av bl a naturalier och böcker. År 1900 flyttades naturalierna upp i huset till en specialanpassad plats med en lanternin, för att brukas som museum för en samling av uppstoppade djur, skänkta till Norrköpings kommun av en viss jägarmästare Lundeborg. Samlingen innehöll allt från 2 st stora älgar till den minsta kolibri. Ett observatorium anlades bredvid lanterninen och stod klart 1918. Det är fortfarande intakt sedan dess invigning och är en av skolans tidskapslar.

Projekt
De Geer Gymnasiet
Plats
Norrköping
Arkitekt
Fredriksson Arkitektkontor AB
Entreprenör
IBAB
Produkt
Glastak

På 60-talet genomgick skolan en större renovering. Och så som tidsandan angav så var det ” Ut med gamla och In med nya”. Mycket förstördes i denna renovering och den gamla lanterninen byggdes igen. Dessvärre så försvann även Naturmuseet då från skolan. Många djur var ansatta men räddades av Naturskyddsföreningen i Norrköping, som idag förvaltar samlingen i sitt ”Naturarium”. Museet blev en vanlig sal och lanterninen togs bort.

 

I Scanlights PR60 lanternin använde man här sk Varma Glas. Dessa håller samma temperatur som rummet under lanterninen och eliminerar helt kallras. Därigenom blir inomhusklimatet bättre och rumstemperaturen kan sänkas

Claes Lundén, CL Specialglas

Men 2011 beslutades att skolan skulle genomgå en mindre historisk renovering.

Mårten Hagelin, koordinator och samordnare för skolans ombyggnad, letade i skolans historia för att få fram ritningar och bilder. Tillsammans med arkitekterna arbetade man fram skolans stilspråk, till att vara kring sekelskiftet. I samband med detta återställdes det gamla Naturmuseet med en ny lanternin och skolans olika kvarvarande samlingar fick en ny lokal. I Scanlights PR60 lanternin använde man här sk Varma Glas. Dessa håller samma temperatur som rummet under lanterninen och eliminerar helt kallras. Därigenom blir inomhusklimatet bättre, rumstemperaturen kan sänkas och samlingen bevaras på bästa sätt för framtida generationer.

2013 var renoveringen klar med mottot: ”Ut med nya och In med gamla”. Skolan fick tillbaka sin historiska värdighet och Scanlight har bidragit till en unik detalj på en skola med historiska anor.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Är du inte prenumerant ännu? Vi visar våra mest inspirerande och intressanta projekt och låter arkitekten bakom komma till tals. Ungefär 8 gånger om året hör vi av oss. Anmäl dig du också!