Dalarna Media Arena, Falun

Danska ADEPT Architects, japanska Sou Fujimoto Architects och en rådgivande församling bestående av Topotek1, Ramböll A/S och Bosch & Fjord vann tävlingen om att skapa ett nytt bibliotek i Falun, med projektet ”Dalarna Media Arena”. 3000 kvm bibliotek och en tillhörande Plaza är en del av Dalarna Universitet campus. Det är ett multifunktionellt event- och kunskapscentrum med både studenter, lärare och lokala invånare som målgrupp.

Projekt
Dalarna Media Arena
Plats
Falun
Arkitekt
ADEPT Architects
Entreprenör
HMB Construction AB
Produkt
Scanlight takljuskupol

Användandet av Scanlights takljuskupoler i taket släpper in årstiderna i bibliotekets hjärta och knyter ihop inne och ute på ett tilltalande sätt. Dagsljuset får flöda fritt över trappa och golvyta och under dygnets mörka timmar får den annars mörka takytan liv av ljuset inifrån.

Utanpå den träklädda fasaden, i linje med den lokala traditionen att bygga i trä, kommer biblioteket att kläs in i reflekterande och högglanspolerad rostfri plåt. I den polerade plåten kommer omgivningen och naturen att reflekteras och visa upp en fasad som förändras med årstiderna och ljuset. Fasadlösningen är framtagen av konstnären Jeppe Hein.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Är du inte prenumerant ännu? Vi visar våra mest inspirerande och intressanta projekt och låter arkitekten bakom komma till tals. Ungefär 8 gånger om året hör vi av oss. Anmäl dig du också!