Cyklopen 2.0 Kulturhus, Stockholm

Cyklopen 2.0 står som ett stort och färggrant utropstecken i en glänta, några minuters promenad från Högdalens Centrum i Stockholm. Ett trotsigt hus, som kämpat sig till sin plats, med stöd från alla frivilliga i Kulturkampanjen och ett flertal kulturpersonligheter. Bl a Riksteaterns VD Birgitta Englin, författaren Kristina Lugn och artisten Joakim Thåström, som i ett upprop i SvD redan 2008 uppmanade till stöd för återuppbyggandet av kulturhuset, efter att Cyklopen 1.0 brunnit ner.

På våren 2011 fick man bygglov för ett nytt kulturhus. Ett stort stipendium från Allmänna Arvsfonden beviljades och den 21 september 2013 invigdes huset efter oräkneliga arbetstimmar av frivilliga krafter.

Projekt
Kulturhuset Cyklopen 2.0
Plats
Högdalen, Stockholm
Arkitekt
Victor Marx
Entreprenör
Frivilliga
Produkt
Scanlight System 540

I arbetet med att rita huset, fanns det en vilja att bryta oss från det förväntade och från fördomar. Det tycker jag att vi har lyckats med. Jag tror på en kompromiss,med ett rent och ljust hus som reser sig bland omkringliggande utomhusscen och graffitivägg.

Victor Marx, Marx Arkitektur AB

Fasaden är helt klädd i polykarbonat-paneler av typen Scanlight System 540 i gult, grönt, lila och opal, fästa mot en stomme av stål där de bildar ett randigt mönster. När ljuset inne i byggnaden är tänt på kvällen sprider det sig mot omgivande gångväg och hjälper till att skapa en upplyst och trygg miljö.

Att valet av fasadmaterial blev polykarbonatpaneler har flera anledningar. Arkitekten Victor Marx har låtit sig inspireras av den kända danska arkitekten Dorthe Mandrup, som använt materialet på flera byggnader i Danmark. Samtidigt har panelerna den näst bästa brandklassningen av brännbara material, vilket med tanke på att det förra huset brann ner var ett viktigt argument. Men den främsta anledningen var möjligheten att bygga ett annorlunda hus, som matchade den öppna och kreativa atmosfär som man vill skapa.

I oktober 2013 tilldelades Cyklopen Stockholms Arkitektförenings pris som ”ges till den eller dem som värdefullt bidragit och stimulerat det offentliga samtalet om arkitektur” och 2015 nominerades byggnaden till Mies van der Rohe Award -The European Union Prize for Contemprary Architecture, som en av tio framstående byggnader från Sverige.