Bussdepå Ljungarum, Jönköping

Bussdepå Ljungarum är ett nytt landmärke utmed Industrigatan i Jönköping, och en depå för minst 100 bussar och arbetsplats för flera hundra medarbetare.

Den nya anläggningen på Ljungarum i Jönköping är Sveriges modernaste bussdepå, där logistiken och arbetsmiljön har varit i fokus

– Byggnationen har gått väldigt bra. Överlag har vi haft väldigt duktiga entreprenörer, säger Jimmy Frisell, byggprojektledare på regionfastigheter.

Den stora verkstaden har pelarliftar som programmeras beroende på vilken busstyp som ska lyftas upp och traverser i taket för att kunna lyfta ut batteripaket och biogastankar.

Här finns också servicepelare med alla de vätskor, tryckluft med mera som behövs, försörjda genom ett nätverk av rör under golvet.

– Detta har gjort att vi slipper ha en massa rördragning uppe i taket, vilket annars är det vanligaste, säger Jimmy Frisell.

I stället är det kraftiga limträbalkar samt ljuddämpande träullitskivor som dominerar i taket. Dessutom ett stort glasparti i takets mitt som ger ett fint dagsljus inne i verkstaden.

Projekt
Bussdepå Ljungarum
Plats
Jönköping
Arkitekt
White Arkitekter AB
Entreprenör
Brixly AB
Byggherre
Region Jönköping
Produkt
Scanlight System A60