Postterminal Rosersberg, Stockholm

Postens nya superterminal ligger i Rosersberg. Här hanterar man uppsamling och spridning av post till cirka 800 000 hushåll och till 77 000 företag i 42 kommuner. Terminalen hanterar 1,7 miljoner adresserade försändelser per dygn och 34 miljoner oadresserade försändelser per månad. Antalet anställda på terminalen uppgår till cirka 600 medarbetare.

Projekt
Postterminal
Plats
Rosersberg, Stockholm
Arkitekt
SWECO Architects
Entreprenör
PEAB
Produkt
Båglanternin
Takljuskupoler

Projektet är i sig normalt, det är storleken som gör det komplext.

Tobias Wargloo, SWECO

Den nya brevterminalen är en ny logistisk knutpunkt i direkt anslutning till järnväg samt i närheten av Arlanda flygplats och E4, och ersätter de gamla terminalerna i Uppsala och Tomteboda.

I princip all belysning är närvarostyrd, och regleras med hänsyn till dagsljusinsläpp och aktivitet i områden. Prioriteringen har varit energieffektivitet.

Dagsljusinsläpp från taket sker via Scanlights båglanterniner och takljuskupoler, vilka kombinerar kostnadseffektivitet med energieffektivitet och stöder den närvarostyrda belysningen för att ge den maximala ljussättningen i varje område.

Kupolerna är monterade i grupp, vilket ger stort dagsljusinsläpp över stor yta.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Är du inte prenumerant ännu? Vi visar våra mest inspirerande och intressanta projekt och låter arkitekten bakom komma till tals. Ungefär 8 gånger om året hör vi av oss. Anmäl dig du också!